Bekräftat – vätgashybriden Hyundai N Vision 74 blir verklighet

Carl Undéhn

Carl Undéhn

3 sep 2024

Redan i slutet av påstod koreanska medier att konceptet Hyundai N Vision 74 kommer bli verklighet. Nu har Hyundai själva bekräftat att så är fallet och att bilen ingår bland de “21 EV-modeller 2030, allt från prisvärda till lyxiga och högpresterande” som den koreanska tillverkaren vill lansera.

Konceptet Hyundai N Vision 74 fanns att spana in på elbilsmässan eCarExpo i Stockholm 2023. För den som missat den retrodoftande bilen handlar det om en vätgashybrid med ett batteri på 62,4 kWh samt en vätgastank på 4,2 kilo. Bränslecellen agerar räckviddsförlängare, men batteriet eller bränslecellen ska också kunna användas var för sig.

Genom det menar Hyundai att de kan optimera vridmomentet för mer exakt kurvtagning vid bankörning. Motorn på bakaxeln har en effekt på 500 kW (680 hästkrafter), en toppfart på 250 km/h och en räckvidd på upp till 60 mil. Något som nog påverkas kraftigt av hur den körs.

Bilens bygger vidare på en planerad sportversion av Hyundais första massproducerade modell Pony. Den blev aldrig av, men designen hos N Vision 74 har nu arbetats fram utifrån skisserna för den planerade sportbilen som gjordes då av Giorgetto Giugiaro. Samma designer som skapat en ikoniska modeller som BMW M1, men också DeLorean DMC-12 som Hyundai N Vision 74 har en hel del likheter med.

Även om konceptet blir verklighet ska vi nog inte räkna med allt för stora volymer av bilen. Enligt ryktet i koreanska medier i slutet av förra året planerar Hyundai att bygga N Vision 74 i endast 100 exemplar.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: