BMW satsar brett med ”Neue Klasse”

Carl Undéhn

Carl Undéhn

4 aug 2022

2025 ska BMW lansera en ny generation elbilar som går under namnet ”Neue Klasse” – den nya klassen. Målet är enligt chefen Oliver Zipse inget mindre än att bygga bilar med ”den absoluta bästa elektriska körprestandan”.

Sedan tidigare står det klart att en eldriven version av 3-serien blir först ut på den nya plattformen som ska ligga grund för Neue Klasse. Nu meddelar BMW-chefen att det 2025 även kommer en ny sportig elsuv som ska visas upp vid mässan IAA nästa höst.

– Neue Klasse kommer 2025 – vid exakt rätt tidpunkt, när elbilar kommer att nå nya nivåer. Neue Klasse kommer att påskynda genomslaget av elbilar ytterligare. Inför lanseringen av Neue Klasse planerar vi en kompakt sedan i segmentet 3-serien och en sportig SUV, sa Oliver Zipse vid en presentation av BMW:s halvårssiffror.

BMW-chefen Oliver Zipse

Även efter 2025 kommer BMW fortsätta att utveckla och sälja bilar med olika drivlinor för el- och fossildrift. Om modellerna baserade på Neue Klasse endast kommer med eldrift är lite oklart. Till 2025 har BMW satt som mål att ha levererat två miljoner helt eldrivna bilar till kund. Fem år senare ska modeller inom Neue Klasse stå för hälften av BWW:s globala omsättning.

Men Oliver Zipse trykcte återigen på tillverkarens ”öppenhet för teknik” som även innefattar vätgas för personbilar – något som idag Toyota och Hyundai är ensamma om att erbjuda.

BMW iX5 Hydrogen

– Vätgasens roll i den individuella mobiliteten behöver också omvärderas. Vi anser att vätgas är den pusselbit som saknas och som kan komplettera elektromobilitet på platser där batterielektriska drivlinor inte kan få fotfäste. Mot slutet av året kommer vi att inleda produktionen av en liten serie av BMW iX5 Hydrogen. Och vi funderar redan på en eventuell nästa generation, sa Oliver Zipse vid presentationen.

Hur stor produktion av iX5 med bränsleceller som BMW tänker sig avslöjas inte. Tidigare i år var en prototyp av modellen i Arjeplog för vintertester.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: