BMW teasar koncept på elsuv inom Neue Klasse

Carl Undéhn

Carl Undéhn

18 mar 2024

2025 är det dags för BMW att lansera sin nya generation eldrivna modeller som går under samlingsnamnet Neue Klasse. Förra året fick vi se ett koncept på det med Vision Neue Klasse, en sedan som bjöd på ett radikalt annorlunda formspråk jämfört med BMW:s nuvarande modeller. Rakare, mer klara linjer och betydligt mer avskalat.

BMW har sagt att en eldriven 3-serie samt en ”sportig suv” blir först ut på den nya plattformen. Och först att lnsera av de båda verkar elsuven bli, som då ska ersätta dagens iX3. Nu ska vi snart få se ett koncept även på den för BMW har släppt en teaser på ytterligare ett koncept som den här gången går under namnet Vision Neue Klasse X och ska visas 21:a mars.

I en kort video får vi se en suv sladda runt vid vintertester och på en testbana med en mängd mätinstrument i bagaget. Vi får också en liten bild av interiören i form av en titt mellan framstolarna på instrumentbrädan. Där hittas samma avskalade design med en pekskärm med avskalat hörn och lutad mot föraren samt vad som ser ut att vara den stora head up-displayen som hos koncepet Vision Neue Klasse sträcker sig över hela vindrutan.

Vid en presentation för Elbilen i samband med premiären av konceptet visades bland annat hur du kan ”swipa” upp appar från pekskärmen till head up-displayen för att ha dem i blickfånget. Även röststyrning ska komma att spela en viktig roll som kontroll för bilens funktioner hos modeller inom Neue Klasse.

Konkreta detaljer kring eldrivna 3-serien eller ersättaren till iX3 har ännu inte presenterats. Men när vi besökte BMW förra sommaren fick vi veta att Neue Klasse kommer med 800-voltsteknik för laddning på upp till 270 kW. Med fokus på effektivitet genom en ny generation av både drivlina och batterier uppger BMW att bilarna inom Neue Klasse får 30 procent längre räckvidd jämfört med dagens modeller.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: