Brist på VW:s nya motor stoppar tillverkning av elbilar

Carl Undéhn

Carl Undéhn

9 nov 2023

Tidigare i år bromsade Volkswagen tillverkningen av elbilar i två tyska fabriker. Orsaken uppgavs vara att koncernen hade räknat med större efterfrågan från kunder än vad som visade sig vara fallet.

Nu pausas delvis tillverkningen i Volkswagens östtyska fabrik i Zwickau igen, skriver tyska tidningen Freie Presse. Den här gången är orsaken däremot en annan, nämligen brist på koncernens nya elmotor APP550. Den fick premiär med sedanen ID.7, men kommer nu också till Volkswagen ID.4 och ID.4, Audi Q4 e-tron samt Skoda Enyaq.

Med de får elsuvarna, som alla delar teknik med varandra, fler hästkrafter och något längre räckvidd. Hos de bakhjulsdrivna versionerna ökar antalet hästkrafter från 204 till 286, de fyrhjulsdrivna toppversionerna har nu 340 hästkrafter. Men tillverkningen av APP550 haltar alltså och färre än väntat har levererats från fabriken i tyska Kassel där de skruvas ihop.

Konkret handlar det om Lina 2 i fabriken i Zwickau där modellerna Volkswagen ID.4 och ID.5 samt Audi Q4 e-tron och Q4 Sportback e-tron tillverkas. Fram till första december kommer inga av dem rulla av bandet. Vad det betyder för leveranstiderna för de uppdaterade versionerna av modellerna har inte kommenterats.

I fabriken byggs också Volkswagen ID.3 och Cupra Born. Men de har – ännu – inte uppdaterats med den nya motorn APP550 och påverkas inte av stoppet.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: