BYD satsar helt på elektrifiering

Carl Undéhn

Carl Undéhn

4 apr 2022

Biltillverkaren BYD är ganska okänd hos oss. Om de letat sig hit är det som bussar. Men i hemlandet Kina räknas BYD som landets största tillverkare av elbilar.

Nu meddelas att de helt ska satsa på elektrifierade bilar. Enligt nyhetsbyrån Reuters stoppades tillverkningen av modeller med förbränningsmotorer redan förra månaden.

Ett totalstopp för fossiltekniken handlar det ändå inte om. Förutom rena elbilar uppger BYD att de ska tillverka laddhybrider, vilka ju även behöver en förbränningsmotor.

Även om BYD inte säljer personbilar i Sverige är det ett viktigt beslut för omställningen till eldrift för bilindustrin. I mars sålde BYD över 50 000 elbilar i Kina där sedanen BYD Han är en storsäljare sedan lanseringen 2020.

Blade-batteri från BYD

Nyligen presenterades också modellen BYD Seal med tillverkarens nya batteri kallat ”Blade”. Det beskrivs som en vidareutveckling av den i Kina populära LFP-tekniken. Blade-batteriet ska vara säkrare och ha högre energidensitet än tidigare LFP-batterier.

I Norge säljs elsuven BYD Tang, på bilden högst upp i artikeln, sedan förra året. Men det är ännu oklart om och när märket kommer till Sverige.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!