Caterham visar nytt koncept på eldriven sportbil

Carl Undéhn

Carl Undéhn

12 jul 2023

Brittiska Caterham fortsätter sedan 1970-talet att bygga den lätta sportbilen Seven, som ursprungligen presenterades av Lotus redan på 1950-talet. Tidigare i år visades ett eldrivet koncept av modellen upp, Caterham EV Seven. Det beskrevs då som ”en testbädd” för en eldriven sportbil som är ”lätt, enkel och rolig att köra”.

Nu visas det nya konceptet Project V och den här gången finns det en större chans att vi faktiskt också får se bilen i produktion.

– Project V är inte bara en koncept- eller designstudie, vi har tittat på teknisk och produktionsmässig genomförbarhet under hela utvecklingsprocessen, säger Bob Laishley som är vd för Caterham Cars.

Han går även så långt att utlova en möjlig start av serietillverkning och ett pris. 2025 eller 2026 kan bilen komma ut på marknaden med ett pris under 80 000 pund, omkring en miljon svenska kronor.

Med ett klassiska sportbilsutseende skiljer sig Project V skiljer från det förra konceptet som tog avstamp i Caterham Seven och var betydligt mer avskalat. Men som innan är det fokus på låg vikt och konstruktionen består till stor del av aluminium och kolfiber. Av samma anledning är Project V inte heller fyrhjulsdriven. På bakaxeln sitter en elmotor med en effekt på 200 kW, eller 272 hästkrafter, som räcker för att skicka den 1 190 kilo lätta bilen från 0-100 km/h på 4,5 sekunder.

Batteriet är på 55 kWh och ska ge Project V en räckvidd på 40 mil. Vilken effekt det går att ladda med nämns inte. Men att fylla batteriet från 20 till 80 procent ska ta 15 minuter.

Caterham Project V har officiell premiär torsdagen 13 juli vid bilfestivalen Goodwood Festival of Speed i England.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: