Concept Recharge visar Volvos elektriska framtid

Carl Undéhn

Carl Undéhn

30 jun 2021

Under eventet ”Tech Moment” pratade Volvo om teknik som vi kommer få se i kommande generationer av deras elbilar. I samband med det visades även ”Concept Recharge” upp, en konceptbil som ger en fingervisning om ett något annorlunda designspråk från Volvo. Inspirationen ska komma från skandinaviska design och bygga på ”less is more”. Resultatet är en avskalad bil som drar nytta av de utrymmen som frigörs när förbränningsmotorn plockas bort.

Jämfört med dagens XC40 Recharge och kommande C40 visar tydligt Concept Recharge tydligt vad som är möjligt när en bil konstrueras som elbil från grunden.

Flera av designelementen och tekniken som visas i Concept Recharge väntas också leta sig in i den helt elektriska efterföljaren till suven XC90 som ska lanseras nästa år.

– Vår Concept Recharge är ett manifest för alla framtida elbilar från Volvo Cars, liksom en ny typ av fordon. Den visar nya och moderna proportioner som går hand i hand med ökad mångsidighet och visar även vad tekniken kan möjliggöra rent designmässigt, säger chefsdesignern Robin Page

För att sänka luftmotståndet och ge längre räckvidd har motorhuven gjorts lägre än på Volvos aktuella suvar. Men sittpositionen ska ändå vara densamma och något Volvo velat behålla.

Avskalad är också den slutna fronten där grillen har ersatts av en sköld med Volvos emblem.

Baktill har ljusen försetts med vad Volvo kallar för ”vingar” som skjuts ut vid högre farter för att ge förbättrad aerodynamik.

I övrigt bevaras de stående bakljusen liksom belysningen fram med designen ”Tors hammare” för att bilen ska kännas igen som en Volvo.

Framifrån har bilen även ett tydligt inslag ovanför vindrutan i form av en lidar-radar som ska ge båda bättre säkerhetssystem och användas för självkörande funktioner.

Insidan är luftig och i framsätet dominerar en stor skärm på 15 tum som enligt Volvo ska bjuda på en förbättrad användarupplevelse.

– Inne i Concept Recharge skapar vi en verkligt skandinavisk vardagsrumskänsla. Interiören integrerar vår senaste användarupplevelseteknik med vackra, hållbara och naturliga material, säger Robin Page men går inte in på vilka material det rör sig om.

Detaljer kring batteristorlek och räckvidd fick vi inte veta. Men tidigare under dagens event talade Volvo om samarbetet med Northvolt kring utveckling av batterier. Det ska i ett första steg leda till 50 procent bättre energitäthet i batterierna

Från 2025 kommer vi få se den tredje generationens elbilar från Volvo som ska bjuda på ännu bättre räckvidd. Fram mot år 2030 tror Volvo att de ska kunna erbjuda batterier med en räckvidd på 100 mil.

 

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: