Då kommer eldriven Lotus Elise

Carl Undéhn

Carl Undéhn

9 feb 2024

Lotus Elise spelar en viktig roll i elbilshistorien. Det var just den modellen som Tesla baserade sin första modell Roadster på och lanserade 2008. Lotus original har ännu vi ännu inte fått se med eldrift, men det är på väg att ändras.

2027 ska en ny eldriven Lotus Elise lanseras i en mindre upplaga. Det säger märkets kommersiella chef Mike Johnstone till brittiska Autocar. Projektet har det interna arbetsnamnet Type 135 och uppges vara en del av projektet LEVA som står för ”Lightweight Electric Vehicle Architecture”. Syftet med det är att ta fram en grund för lätta eldrivna sportbilar. Något som är viktigt för att skapa trovärdighet kring märket Lotus, menar Mike Johnstone.

Lotus Elise S1

– I centrum för varumärket måste alltid finnas den lätta sportbilen. Det ger dig trovärdigheten att bygga andra produkter som har sportiga egenskaper, säger han till tidningen.

Med en egenutvecklad plattform kommer eldrivna Elise till skillnad från Lotus nuvarande modeller inte tillverkas i Kina utan i Storbritannien. Lotus räknar med att bygga mellan 10.000 och 15.000 exemplar årligen av eldrivna Elise.

Enligt tidningen ska även eldrivna Elise få en konstruktion med mittmotor, erbjudas med både bak- och fyrhjulsdrift och få upp till 884 hästkrafter. Räckvidden anges till över 70 mil och att ladda ska gå snabbt tack vare ett 800-voltssystem.

Lotus har idag sin eldrivna ”hyper-suv” Eletre och under elbilsmässan eCarExpo i Stockholm förra helgen var det Sverigepremiär för nästa modell Emeya som beskrivs som en ”Hyper-GT”. Tesla arbetar också på en uppföljare till den ursprungliga Roadstern, men det är oklart när den är tänkt att lanseras.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: