Därför vill Musk ta Tesla från börsen

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

10 aug 2018

Teslas vd Elon Musk har skickat aktiekursen på en riktig bergochdalbanetur de senaste dagarna. Ironiskt nog till följd av en tweet där han la fram en plan för hur han vill stoppa kurssvängningarna. Den amerikanska finansmyndigheten Securities and Exchange Commission, SEC,  undrar vad han håller på med.

Allt började med tweeten ”Am considering taking Tesla private at $420. Funding secured.” Att avlista aktien skulle innebära att kurssvängningarna skulle upphöra. Detta skulle bland annat vara positivt för företaget, som skulle kunna lägga mer energi på att utveckla och bygga bilar. Dessutom skulle det göra livet lugnare för de anställda, som även de äger aktier. Och insynen i företaget skulle bli kraftigt begränsad, då kvartalsrapporterna skulle vara ett minne blott. Samtidigt skulle det kosta 82 miljarder dollar, en svindlande summa som Elon Musk säger sig ha tillgång till.

Just det sistnämnda är något som SEC ställer sig frågande till. Finns pengarna? Och än viktigare: Varför släppte Musk nyheten på Twitter i stället för att gå den sedvanliga vägen genom finansmyndigheten? Nu uppges myndigheterna ha inlett en utredning.

Men möjligheten att Musk privatiserar är högst realistisk. För det första har han fler multimiljardärer i sin telefonlista än alla tidningen Elbilens läsare har tillsammans. För det andra förekommer det att företag hoppar av börsen, även om det inte hör till vanligheterna. Ett exempel är datortillverkaren Dell som 2013 togs från börsen av ägaren Michael Dell som därmed i lugn och ro kunde genomföra långtgående reformer av företaget.

Finansexperter har delade meningar om huruvida det vore ett smart drag, men en enkätundersökning som Electrek.co har gjort bland sina läsare visar att de i alla fall anser att Musk skulle göra rätt i att sätta planen i verket. När 7 700 läsare hade sagt sitt stod det klart att över 85 procent var positiva till idén.

Aktiemarknaden reagerade också positivt, eftersom Musk värderade aktierna till 420 dollar, vilket är omkring 80 dollar högre än när han skickade ut tweeten i tisdags. Det hela ledde till att aktiekursen sköt i höjden från omkring 340 dollar till 380 dollar. På torsdagen var kursen tillbaka på en bit över 340 dollar. Detta bevisar att Musk i allra högsta grad har rätt i att svängningarna på börsen stjäl ett visst fokus från kärnverksamheten.

Och det hela fungerade för Dell. Men fem år senare funderar Michael Dell på att återigen ta företaget till börsen.

 

 

 

 

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!