Dramatisk avslutning på första säsong av eldrivet STCC

Carl Undéhn

Carl Undéhn

23 sep 2024

Premiären sköts upp en säsong, men i juni i år var det dags för den numera helt eldrivna tävlingsserien STCC. Som med det blev det världens första nationella touring car-mästerskap att köras med elbilar. Och i helgen avslutades säsongen med Grande Finale på Mantorp Park, full av dramatik och i slutändan med Mikael Karlsson från Brink Motorsport i en Tesla Model 3 som STCC-mästare säsongen 2024. Stort grattis!

– Det känns helt otroligt! Vi har varit snabba hela säsongen och Brink Motorsport har gjort ett otroligt bra jobb. Helt underbart att kunna få dela detta med dem. Sista tävlingen var rätt lugn faktiskt och jag passade på att ta en push-to-pass för skojs skull. Det känns bra overkligt att kunna säga att vi är STCC-mästare 2024, säger Mikael Karlsson.

Även om han upplevde sista tävlingen som “rätt lugn” bjöd STCC-finalen på dramatik redan vid lördagens första race. Och då även i första varvet, då mästerskapsledaren Tobias Brink från Brink Motorsport kraschade sin av EPWR modifierade Tesla Model 3 in i barriären, efter en sammanåkning med Calle Bergman från Exion Racing i sin BMW i4. Något som riskerade att grusa hoppet för Brink Motorsport att kunna plocka hem mästerskapstiteln om en trasig bil hindrade dem från att ställa upp i fler lopp.

Men trots tidspress lyckades teamet reparera bilen och när det var dags för sista loppet stod Tobias Brink redo vid starten. Även i det racet var han inblandad i en incident, som gjorde att han fick nöja sig med en sjundeplats. Tobias Brink plockade med det hem bronsmedaljen i STCC 2024.

Redan sedan förra tävlingen på RIng Knutstorp stod det klart att Brink Motorsport vunnit teammästerskapet och totalt fick teamet 479 poäng. Med det vann de en säker seger över tvåan CUPRA Sweden – PWR, som tog totalt 250 poäng, och Exion Racing Volkswagen med 195 poäng på tredje plats.

Inför helgens final presenterades schemat för nästa års säsong, som drar i gång redan helgen 9-10 maj och då med stadslopp i Göteborg.

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!