Dubbla budskap kring elbilar från Toyotas nye chef

Carl Undéhn

Carl Undéhn

14 feb 2023

Den första april kliver Toyotas mångårige chef Akio Toyoda ned från sin post. Ny chef blir Koji Sato, som för tillfället leder arbetet med Toyotas lyxmärke Lexus.

Den nuvarande chefen Akio Toyoda har flera gånger uttalat sig skeptiskt till helt batteridrivna bilar. Det har därför spekulerats kring om en ny person i chefsstolen även kommer innebära ökade satsningar på elbilar.

Nu har Koji Sato meddelat att Toyota vill öka sitt utbud av helt eldrivna modeller och att det är Lexus som ska ta på sig ledartröjan för det.

Det är i sig ingen förändring mot vad som tidigare sagt. Efter att länge ha visat ett ljummet intresse för helt eldrivna bilar presenterade Toyota i slutet av 2021 en strategi för att lansera 30 elbilar till 2030. Redan då hette det att Lexus skulle leda omställningen inom koncernen.

Enligt nyhetsbyrån Reuters ska Koji Sato också ha understrukit att det inte handlar om en ”snabb omsvängning mot batteridrivna fordon”.

Det betyder att Toyota även den närmsta tiden håller fast vid sin strategi med olika drivlinor. Där spelar hybridbilarna spelar en viktig roll, men även Toyotas satsningar på fordon med bränsleceller.

Men också att Toyota inte har varit tydliga i sin kommunikation och därmed uppfattats som ointresserade av helt eldrivna bilar. Målet är fortfarande att sälja 3,5 miljoner elbilar om året 2030.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!