Dubblad räckvidd – Volvo uppdaterar FH Electric

Carl Undéhn

Carl Undéhn

3 sep 2024

Volvo Lastvagnar ökar nu ambitionen med sina eldrivna lastbilar. Nästa år ska det lanseras en uppdaterade version av modellen FH Electric som då lovas få en räckvidd på upp till 60 mil. Det är dubbelt som långt som den nuvarande versionen av FH Electric tar sig med ett batteripaket på 540 kWh. Med längre räckvidd kommer uppdaterade FH Electric kunna köra långa sträckor under en hel arbetsdag utan laddstopp, enligt Volvo.

– Vårt nya elektriska flaggskepp kommer att bli ett mycket bra komplement till vårt breda utbud av ellastbilar och möjliggöra transporter utan avgasutsläpp också för riktigt långa distanser. Det kommer att vara en bra lösning för transportbolag som har en hög årlig körsträcka på sina lastbilar och en stark vilja att minska sina koldioxidutsläpp, säger Roger Alm som är vd för Volvo Lastvagnar.

Den förbättrade räckvidden blir möjligt tack vare en ny drivlina. Den beskrivs som mer effektiv än dagens, men det ser inte ut att endast vara tekniken hos drivlinan som skapar den längre räckvidden. Tack vare att den är mindre går det enligt Volvo att klämma in mer batterikapacitet, och då mer effektiva sådana i kombination med ett förbättrat batterihanteringssystem.

Vilken batterikapacitet eller vilken typ av batterier uppdaterade FH Electric kommer att få meddelas inte. En uppenbar konkurrent om kunderna är nya Mercedes eActros 600 Long Haul. Namnet kommer från att lastbilen har ett batteripaket på 600 kWh som ger den en räckvidd på 50 mil. Mercedes har då också valt att sätta in LFP-batterier.

Lansering och säljstart av uppdaterade FH Electric är planerad till nästa år.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: