Efter VW:s besked – Renault vänder sig till Kina för billig elbil

Carl Undéhn

Carl Undéhn

31 maj 2024

Renault vill lansera en liten och billig eldriven stadsbil med en prislapp från strax över 200.000 kronor. Och det ska ske inom två år. För att lyckas med det vänder man sig nu österut och tar hjälp av kinesiska ingenjörer. Både för att pressa priset och snabba på utvecklingen av bilen.

Det uppger nyhetsbyrån Reuters med hänvisning till källor inom Ampere, som är Renaults nya avdelning för utveckling av elbilar och digitala tjänster. Vem Renault samarbetar med i Kina framgår inte.

Samarbetet betyder inte att projektet läggs helt över till Kina. Vad som beskrivs som “det avancerade ingenjörsarbetet” kommer ske i Frankrike och bilen är som tidigare planerad att tillverkas i Europa.

Uppgifterna kommer kort efter att Volkswagen meddelat att de på egen hand utvecklar en elbil med ett pris från omkring 20.000 euro, eller knappt 230.000 kronor. Tidigare hade Renault bekräftat att det fördes samtal med just Volkswagen kring utvecklingen av en billig elbil. Enligt obekräftade uppgifter sprack samarbetet då det innefattade att bilen skulle tillverkas av Renault.
Något som inte togs emot väl av Volkswagens arbetarråd som vill säkra sig om arbetstillfällen i Tyskland. Om det verkligen skulle bli billigare att tillverka bilen hos Renault ifrågasätts också.

Vad vi kan vänta oss från Renaults billiga elbil har visats med konceptet Twingo Legends som presenterades förra hösten. Förutom att hämta tydlig inspirationen från första generationens Twingo uppgav Renault då att bilen ska få en rekordlåg förbrukning på 1 kWh per mil.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!