Einride lägger stororder på 110 eldrivna lastbilar från Scania

Carl Undéhn

Carl Undéhn

23 maj 2022

Svenska Einride har utvecklat den självkörande eldrivna lastbilen T-Pod. Men de arbetar också på olika transportlösningar vilket har gjort dem till en storkund för eldrivna lastbilar.

Kort efter att Mercedes öppnade orderböckerna för lastbilen eActros beställde Einride 120 exemplar. Nu kommer nästa stororder och den här gången gäller det 110 eldrivna lastbilar från Scania – den största order som tillverkaren fått in hittills.

Med det kommer Einride ha en av Europas största flottor av eldrivna lastbilar.

Ordern beskrivs som början på ett samarbete för utveckling av gemensamma produkter. Lastbilarna kommer utrustas med Einrides egenutvecklade mjukvara Saga, ett fraktsystem för att koppla ihop lastbilar och samla in data. Information från Saga ska lämnas vidare till Scania för att tillsammans kunna utveckla nya produkter.

– Vi delar samma vision om att minska utsläppen från tunga transporter. Det har varit givande att arbeta tillsammans med Einride med dessa gemensamma tekniska lösningar och digitala tjänster som för vår industri framåt på ett hållbart sätt, säger Fredrik Allard som är Head of E-mobility hos Scania.

Scanias eldrivna lastbil kan utrustas med upp till nio batteripaket och har då en räckvidd på 25 mil. Det ska också vara den konfiguration som Einride har beställt och leveransen är planerad att börja under andra halvan av i år.

I förra veckan presenterade Einride också ett släp innehållande batterier som är tänkt att fungera som en räckviddsförlängare. Släpet ska kunna ge upp till 65 mils extra räckvidd och har sensorer som mäter vikten.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: