Einride öppnar rekordstor laddstation i USA

Carl Undéhn

Carl Undéhn

21 mar 2024

Vid sidan av att själv utveckla själv- och fjärrstyrda lastbilar samarbetar svenska Einride med andra tillverkare för mer effektiva transporter. Centralt är då mjukvaran Saga för att planera turer och tagits fram från grunden för eldrivna lastbilar.

Men sedan en tid har Einride även gett sig in i laddbranschen. Norr om Stockholm finns redan en laddstation och redan från början stod det klart att företaget hade planer på en stor laddstation på amerikanska västkusten.

När den nu har öppnat visar det sig att det är den största laddstationen för tung trafik hittills i USA. Med 65 laddare ska upp till 200 fordon kunna ladda varje dag vid Einride Smartcharger Station. Den hittas i staden Lynwood i Los Angeles-området och är strategiskt placerad nära den stora hamnen i Long Beach.

Där hanteras närmre en tredjedel av alla containertransporter inom landets internationella sjöfartshandel. Vilket betyder en hel del lastbilar i rullning för att lasta av och på för vidare transport. Laddstationen är integrerad i systemet hos mjukvaran Saga för att genom det effektivt kunna planera turer och laddstopp när det finns en ledig laddplats.

– Öppningen av Einrides första Smartcharger Station i USA är ett viktigt steg för etableringen av digital, elektrisk tungtransport och ett mer motståndskraftigt amerikanskt fraktsystem. Anläggningen möjliggör en snabb övergång till el för denna viktiga region, med tanke på dess närhet till hamnen i Los Angeles, en av världens mest trafikerade containerhamnar och en nyckelaktör för den amerikanska ekonomin, säger Robert Falck som är vd och grundare av Einride.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!