Heineken exportar öl med ellastbilar från Einride

Carl Undéhn

Carl Undéhn

8 feb 2024

Tyskarna är ju minst sagt stolta över sitt inhemska öl. Men kanske kan de välja att dricka nederländsk Heineken nu när ölet från grannlandet har börjat transporteras utsläppsfritt med eldrivna lastbilar? Och i alla fall lastbilarna är ”Made in Germany” i form av Mercedes eActros 300.

Fem stycken eActros kör nu öl från bryggeriet i Den Bosch till Heinekens tyska centrallager i Duisburg – en sträcka på omkring 13 mil. Den totala dagiga körsträckan för varje lastbil uppges vara upp till 50 mil, vilket är mer än de 30 mil som Mercedes eActros 300 klarar på en laddning. För att hålla kolla på planering och laddstopp samarbetar Heineken med det svenska företaget Einride och deras logistiksystem Saga.

Det är särskilt framtaget för att planera rutter för eldrivna lastbilar. Med hjälp av bland annat artificiell intelligens effektiviseras turerna för att hålla energiförbrukningen på en så låg nivå som möjligt.

Lastbilarna kommer från Einride som lagt stora beställningar på eldrivna modeller från både Mercedes och Scania. Einride erbjuder sedan logistiklösningar med dessa genom så kallad ”Transport as a Service”, TaaS.

Även i Sverige samarbetar Einride med Carlsberg för att köra mellan bryggeriet i Falkenberg och vattenfabriken i Ramlösa utanför Helsingborg.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: