Elbilar är heta på begagnatmarknaden

Carl Undéhn

Carl Undéhn

3 jun 2022

Efterfrågan på elbilar är fortsatt stark, trots en i övrigt skakig bilmarknad. Enligt de senaste siffrorna från Mobility Sweden utgjorde elbilar en fjärdedel av nyregistreringarna i maj, eller totalt 6 372 exemplar.

Det är en ökning med 61,4 procent jämfört med samma månad året innan. Fler bilar på marknaden kombinerat med långa leveranstider för nya bilar gör också att begagnatmarknaden är het.

Det gäller framför allt för elbilar.

Nya siffror från Motorbranschens Riksförbund, MRF, visar att försäljningen av begagnade elbilar nästan fördubblades i maj jämfört med året innan.

– Det är en stor efterfrågan på elbilar. Elbilar är numera störst inom nybilsförsäljning och växer kraftigt på begagnatmarknaden. Det är egentligen bara tillgången som begränsar handeln på begagnade elbilar, säger Klaus Silfvenius som är bilhandelsansvarig på MRF.

I antal säljs det ännu betydligt färre begagnade elbilar än bilar med förbränningsmotor. Totalt såldes det 1 221 begagnade elbilar i maj. Det kan jämföras med de 13 606 dieselbilar och 11 745 bensinbilar som bytte ägare.

Men efterfrågan är högre för elbilarna, vilket visar på en tydligt uppgående trend. För samtidigt som försäljningen av begagnade elbilar ökade med 97 procent i maj minskade försäljningen av dieselbilar med 28 procent och bensinbilar med 18 procent.

Den höga efterfrågan på el återspeglas också i priserna. Rapporter har tidigare visat att en elbil behåller sitt värde bra och att priserna på begagnatmarknaden stiger trots ökat utbud med fler bilar till salu.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: