Elbilar ökar snabbt i Europa – gått om diesel i år

Carl Undéhn

Carl Undéhn

21 nov 2023

Nybilsregistreringen i Europa fortsatte att öka under oktober. Totalt 855.484 bilar registrerades, vilket jämfört med samma månad förra året innebar en ökning på 14,6. Det visar nya siffror från biltillverkarnas samarbetsorganisation ACEA.

Men bakom siffrorna döljer sig också ett tydligt trendbrott. Det är nämligen elbilarna som får siffrorna att gå upp – på bekostnad av dieselbilar. De helt eldrivna modellerna ökade med 30 procent, samtidigt som antalet nyregistrerade dieselbilar minskade med 15 procent. I oktober gick elbilar därmed för första gången om modeller med dieselmotorer, sett till årets tio första månader.

Drygt 14 procent av alla bilar som registrerats in i Europa hittills i år har varit helt eldrivna, jämfört med 12 procent diesel. Bensin är fortfarande det vanligaste drivmedlet, med en andel på 33,4 procent från januari till oktober.

Under flera månader i år har Tesla Model Y toppat listan över både Sveriges och Europas mest registrerade bilmodell. Det återspeglas också i Teslas marknadsandel. I oktober i år uppgick den till 1,7 procent, att jämföra med 0,6 procent samma månad förra året.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: