Elbilarna ökar snabbt i Europa – så står sig Sverige

Carl Undéhn

Carl Undéhn

22 jun 2023

Färska siffror från de europeiska biltillverkarnas intresseorganisation ACEA visar på en tydlig ökning av nybilsregistreringar över kontinenten i maj. Totalt registrerades 1,12 miljoner nya bilar, en ökning med 18 procent jämfört med året innan.

Betydligt större än så var ökningen av elbilar som steg till 129 847 under maj – en ökning med 70,9 procent. Med det stod helt eldrivna modeller för 13,8 procent av alla bilar som registrerades inom EU under månaden.

Störst var ökningen i Nederländerna med 118 procent fler elbilar. I Sverige ökade registreringarna av elbilarna i maj med 83 procent, vilket gör att vi hamnade på en andraplats i EU. Under samma period minskade nya bensinbilar i Sverige med 19,5 procent och dieselbilar med 39,8 procent, enligt siffror från ACEA.  

De visar också på en kraftig ökning för Tesla i EU. Med 29 600 registrerade bilar hade Tesla en marknadsandel på 2,6 procent i maj. Samma månad förra året var Teslas marknadsandel i EU 0,2 procent. Med det är Tesla större än Volvo, som i maj hade en marknadsandel på 2,4 procent.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: