Eldriven monsterbuss kör över bilar som har fastnat i köer

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

25 maj 2016

Det bästa sättet att inte fastna i bilköer är att köra över bilarna, resonerar ett kinesiskt företag som har designat en eldriven buss med plats för 1 400 passagerare. Fordonet, som är bredare än vägbanan och rullar på räler på var sida om den, har en extrem markfrigång som möjliggör att personbilar kan köra under den när den stannar för att plocka upp passagerare. Tekniken innebär också att bussen kan köra vidare i upp till 60 kilometer i timmen trots köbildning ”nere på marken” genom att ”köra över” de stillastående bilarna.

Transit Explore Bus marknadsförs som ett alternativ till traditionell spårbunden trafik. Systemet kostar en bråkdel av vad det kostar att bygga ut tunnelbanesystemet och är dessutom betydligt snabbare att bygga ut, säger projektchefen Song Youzhou till den kinesiska nyhetsbyrån Xinhua.

Ännu finns bara en skalenlig modell som har visats upp på en teknikmässa i huvudstaden Peking, men Song säger att det finns långt gångna planer att bygga en fullskalemodell.

– Vi planerar att köra den första testbussen på en bana i Changzhou i slutet av juli eller i augusti.

Hur man ska göra med viadukter och andra hinder som lågt hängande ledningar framgår inte av rapporteringen. Tidningen Elbilen konstaterar också att det är lätt att bygga ut systemet när kinas storstäder växer – det är bara att bygga en gigabuss som kan köra över monsterbussarna.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: