Elflygplan ska testas vid Malmö Airport

Carl Undéhn

Carl Undéhn

10 jul 2023

Svenska Heart Aerospace satsar på att tillverka batteridrivna flygplan i Göteborg. Nu meddelar Swedavia, som driver 10 flygplatser i Sverige, att det står klart att en fullskalig modell av Heart Aerosapces elflygplan ES-30 ska testas och visas upp på Malmö Airport. Med det får den sydsvenska flygplatsen en viktig roll i arbetet med att utveckla både det eldrivna flygplanet och infrastruktur som laddning av elflyg.

– Malmö Airports unika läge med närheten till kontinenten och som den största flygplatsen i södra Sverige med fokus på internationellt samarbete ger spännande möjligheter för elflyget och gör flygplatsen ideal som testarena för det fortsatta utvecklandet av svenskt elflyg, säger Karin Öhrström som är Malmö Airports flygplatschef på Swedavia.

Men alla planespotters som nu är på väg mot Malmö Airport och hoppas på att få bilder på ES-30 i luften får vänta ett tag till. Syftet är visserligen att testa en fullskalig modell av ES-30 vid Malmö Airport, men i alla fall till en början ska det främst handla om infrastruktur kring laddning. Planet kommer med andra ord inte att lyfta från flygplatsen.

Testerna är en del av projektet ELISE 3 som börjar nu i sommar och pågår fram till 2025. Heart Aerospace har som mål att lansera det batteridrivna flygplanet 2028. Ett flygbolag som vill använda planet är SAS som nyligen öppnade möjligheten att boka biljetter till premiärflygningen av ES-30.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: