Ford drar igång förserietillverkning av F-150 Lightning

Carl Undéhn

Carl Undéhn

17 sep 2021

Igår meddelade Rivian att serietillverkningen av företagets modell R1T kommit igång. Därmed blir start up företeget först med att dra igång tillverkning av en eldriven pickup.

Men fler stora eldrivna modeller som riktar sig främst till den amerikanska marknaden är på gång. Teslas Cybertruck sticker så klart ut och intresset för den eldrivna versionen av Fords storsäljare F-150 har visat sig vara större än vad tillverkaren väntade sig. 150 000 förbokningar ska redan ha kommit in i USA.

Kanske kände Ford att de ville visa att även de är på gång med sin pickup, som ska lanseras nästa år. Och nu meddelar de att tillverkningen av förseriemodeller har börjat i fabriken Rouge Electric Vehicle Center i Michigan.

Förseriebilarna ska enligt Ford nu användas till tester i verkliga situationer för att optimera tillverkningen inför lanseringen nästa vår.

F-150 Lightning, som den eldrivna versionen kallas, ses som en viktig modell för att driva på utvecklingen mot elbilar i USA. Fossilversionen av F-150 är sedan länge en av landets mest populära modeller med en årlig försäljning som varit uppe och nosat nära en miljon exemplar.

Riktigt så många exemplar av F-150 Lightning räknar Ford inte med att sälja, i alla fall inte ännu. Men nyligen meddelades att produktionsmålen fördubblas från 40 000 till 80 000 tillverkade exemplar år 2024.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!