Ford Mustang Mach-E lanserad – då kommer den till Sverige

Fredrik Sandberg

Fredrik Sandberg

18 nov 2019

Ford utvidgar Ford Mustang-familjen. Modellen heter Mustang Mach-E och har tydliga drag från den klassiska muskelbilen. Det är inte bara den rena eldriften som skickar in bilen i den moderna eran, den blir även en crossover/suv – det segment som växer mest i dag.

– Vid den allra första Detroit Auto Show sa Henry Ford att han arbetar på något som skulle slå lika hårt som ett blixtnedslag. Han pratade då om T-Forden. Idag är Ford stolta över att kunna avslöja något liknande igen: den helt nya, helt elektriska Mustang Mach-E. Den är snabb, den är kul och den andas frihet för en ny generation Mustang-ägare, säger Bill Ford, styrelseordförande i Ford Motor Company.

Mustang Mach-E kommer med tre körlägen – Whisper, Engage och Unbridled – var och en med ”finjusterad kördynamik”. Enligt Ford handlar det om specialdesignad respons och sportigare styrning, stämningsbelysning, ljud anpassade för en autentisk helt elektrisk upplevelse och dynamiska instrumentanimationer som är knutna till körbeteende. Bilen kommer finnas tillgänglig med bak- eller fyrhjulsdrift, med en effekt på upp till 342 kW (459 hk).

Ett nytt fyrhjulsdriftssystem som kallas Mach-E 4X fördelar vridmomentet mellan fram- och bakaxlarna. Enligt Ford är systemet utvecklat för att ge bästa möjliga väggrepp och har testats på våta och snöiga väglag för att hjälpa till att ge kontroll över hala förhållanden.

Mustang Mach-E kommer också finnas i en GT-version. Mustang Mach-E GT tar föraren från noll till 100 kilometer i timmen på mindre än fyra sekunder. Förutom accelerationen, är Mustang Mach-E GT utrustad med stötdämparsystemet MagneRide, en adaptiv dämparteknologi.

Mustang Mach-E är först ut med nästa generation av kommunikations- och underhållningssystemet SYNC, som använder maskininlärning för att snabbt lära sig förarens preferenser. Systemet får även trådlösa uppdateringar.

Det nya SYNC-systemet är uppkopplat till molnet och har samtalsröstigenkänning. Navigering, musik och anslutning av en smartphone till fordonet ska vara både snabbare och enklare än tidigare version. Systemet stöder också trådlös kompabilitet med Apple CarPlay, Android Auto och AppLink-appar från smartphones och mobila enheter.

Batteripacket är placerat under golvet, vilket ska frigöra mer utrymmen i bilen.

Mustang Mach-E kommer att finnas i både Standard Range (75,7 kWh litiumjonbatteri) och ett större batteripaket, Extended Range (98,8 kWh). Ford siktar på att den senare ska ha en WLTP-räckvidd på upp till 60 mil i den bakhjulsdrivna varianten.

Batteripacket består av 288 litiumjonceller med Standard Range-specifikationen och 376 litiumjonceller med Extended Range. Batteriet ligger på golvet mellan ekipagets två axlar – och har testats ner till minus 40 grader. Batterierna är säkrade i ett vattentätt batterifodral omgivet av krockabsorberingsskydd. Batteriet använder ett avancerat aktivt vätskeburet uppvärmnings- och kylsystem för att reglera temperaturer för optimerad prestanda vid extremt väder och förbättra laddningstiderna.

– Framstegen inom batteriteknologi är avgörande för att kunna leverera en Mustang Mach-E som är rymlig och praktisk med en vacker silhuett och med den roliga karaktären som är viktig för våra kunder i Europa, säger Ulrich Koester, chef för elektrifierade fordon på Ford Europa.

Mustang Mach-E får även en frunk, lastutrymme under huven. Och en rejäl sådan. Hela 100 liter extra lagringsutrymme hittas under huven.

Utöver det främre bagageutrymmet rymmer det bakre bagageutrymmet 402 liter. Med de bakre sätena nedfällda har Mustang Mach-E 1420 liter utrymme.

Mustang Mach-E har ett B&O-ljudsystem, integrerat över hela den främre panelen och flyter över ventilationsutblåsen som en soundbar. Det fällbara armstödet fungerar även som förvaring för mindre väskor. Klassiska kännetecken för Mustang-design, som den dubbelkåpade instrumentpanelen avrundar också inredningen.

Panoramaglastaket har fått en speciell beläggning på glaset med ultraviolett skydd, som ska hjälpa interiören att bli svalare på sommaren och varmare på vintern. Dessutom hjälper ett inre lager mellan glaset att skydda mot ultravioletta strålar.

Mach-E får även ”Phone as a Key”-teknologi. Det vill säga telefonen fungerar som nyckel. Om telefonbatteriet skulle dö kan en reservkod matas in i en knappsats på B-stolpen för att låsa upp bilen och en separat kod i den centrala pekskärmen kan matas in för att starta bilen.

Elbilsägare laddar till 80 procent hemma, enligt en undersökning som Ford gjort och lanserar därför en uppkopplad laddbox, Ford Connected Wallbox. Huruvida den får trefasladdning eller inte återstår att se, men troligen då den ska ladda fullt på under tio timmar.

Det uppkopplade navigationssystemet kommer också hitta uppdaterade offentliga laddplatser under resan, lovar Ford.

Ford lanserar även FordPass Charging Network. Det är en app, FordPass, som ska ge kunderna tillgång till ”Europas största- och snabbväxande nätverk med mer än 125 000 offentliga laddstationer i 21 länder”.

Kunderna kan enkelt använda laddningspunkter i flera länder och starta och betala för laddningen från ett enda konto. En Mode 3 laddkabel med Typ 2 kontakt för publik laddning följer också med fordonet.

Ford är också en av grundarna och delägare i IONITY-nätverket som ska bygga 400 laddstationer med upp till 350 kW-laddning i Europa fram till 2020. Med en toppladdningseffekt på 150 kW kan Mustang Mach-E med ett utökat batteri och bakhjulsdrift ladda upp till cirka 90 kilometer på 10 minuter. Standard Range Mustang Mach-E beräknas uppnå en uppladdning från 10 till 80 procent på 38 minuter.

– Lanseringen av Mustang Mach-E är början på en ny era för Ford och vi är väldigt glada över att lansera den nya modellen i Europa. Mustang Mach-E representerar så mycket mer än bara körning med nollutsläpp. Det handlar om stressfria upplevelser och total trygghet för alla ägare av elfordon, säger Stuart Rowley, Europachef på Ford. 

Ford Mustang Mach-E är 4 724 mm lång, 1 879 mm bred och 1,600 mm hög. Hjulbasen är 2 971 mm.

Ford börjar ta emot beställningar i Sverige i början av nästa år då vi också får de svenska priserna. I USA är utgångspriset 43 895 dollar. GT-versionen kostar strax över 60 000 dollar.

Mot slutet av 2020 ska de första bilarna nå de svenska kunderna.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: