By Laitr Keiows (Own work) [CC BY 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/3.0)], via Wikimedia Commons

Fordon samarbetar för att hitta p-plats åt varandra

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

26 apr 2015

Bilar som interagerar med andra fordon kan hjälpa varandra att hitta lediga parkeringsplatser. Ford har ett projekt där man förser bilar med kameror som registrerar tomma p-rutor och delar med sig av informationen.

Biltillverkarens elbils- och infrastrukturchef Mike Tinskey säger till The Verge att systemet bygger på befintliga sensorer i bilarna och därför är mycket biligare än att förse varenda parkeringsplats med sensorer.

– Det vi har gjort är att skapa en databas med alla parkeringar i USA. Bara var de ligger. När en av våra prototyper är där och kör långsammare än 10 miles per hour [16 kilometer i timmen] slås en sensor på på båda sidorna och fungerar som en parkerings[plats]sensor. När bilen kör längs gatan skapar den en karta ”upptagen, ledig, upptagen…” som läggs upp i molnet så att andra kan använda informationen.

Tinskey säger till sajten att mjukvaran – för sensorerna är ju redan standardutrustning på många modeller – har visat sig vara framgångsrik för att hitta alla typer av parkeringsplatser, även sådana som ligger snett.

Elbilen efterfrågar ännu en funktion: En panikknapp som kan användas när man har glömt var man har parkerat och som ber andra bilar att hojta till när de hittar ens bil. Om man inte har en Tesla – Elon Musk har ju utlovat en så kallad fetch-funktion som löser problemet på ett annat sätt.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: