Förslag: klimatbonus för billigare och begagnade elbilar

Carl Undéhn

Carl Undéhn

30 aug 2023

Med kort varsel slopades klimatbonusen för elbilar förra hösten. Enligt regeringen hade den spelat ut sin roll som en uppmuntran till att köpa en bil med lägre utsläpp. Ett paket med klimatpolitiska förslag från Centerpartiet innehåller nu ett nytt upplägg på en klimatbonus på 50.000 kronor för elbilar.

Bland annat ska den endast delas ut till bilar som har ett listpris på under 400.000 kronor. Det är lägre än de 550.000 kronor som var gränsen i ett tidigare gemensamt förslag från Centerpartiet tillsammans Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

– Vi har delat upp samhället i dem som har råd att göra en klimatomställning och de som inte har råd att göra en klimatomställning. Så kan det inte fungera, så nu riktar vi en särskild klimatbonus till låg- och medelinkomsttagare, säger Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok till Sveriges Radio.

Dessutom ska som bonusen kunna delas ut till som mest 100.000 personer per år. Är efterfrågan på bonusen större än så ” bör den i första hand gå till boende på landsbygden”, skriver Centerpartiet. Var gränsdragningen för ” landsbygden” går är däremot oklart.  Intressant är också att förslaget även är tänkt att gälla för begagnade el-, hybrid- och gasbilar.

Branschorganisationen Mobility Sweden har vid flera tillfällen uppmanat till ett återinförande av någon form av bonussystem för elbilar.

– Det är tydligt att nya styrmedel riktade mot privatkunder behövs för att få bättre fart på elbilsförsäljningen och öka möjligheterna att nå klimatmålen, sa Sofia Linder som är  chefsekonom på Mobility Sweden tidigare i år.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!