Laddning Glesbygd01

Förslag till EU kan försvåra utbyggnad av laddstolpar i glesbygd

Carl Undéhn

Carl Undéhn

20 maj 2021

EU-kommissionen har lagt fram ambitiösa planer för att göra kontinenten till en grön och klimatneutral förebild år 2050. Men nu har de också ett förslag på sitt bord som om det godkänns kan innebära hinder för statliga stöd vid utbyggnad av laddinfrastruktur, rapporter Sveriges Radio.

Förslaget handlar om nya regler kring hur staten ska kunna ge ekonomiska stöd. Orsaken är att länder inte ska kunna särbehandla och ge stora subventioner till en viss teknik. Men i praktiken skulle det innebära ett hinder för staten att ge pengar till etablering av laddstolpar.

Det skulle i sin tur göra det svårare för både Sverige och EU att klara klimatmålen, säger energiminister Anders Ygeman till Sveriges Radio.

– Dels ställer man stora administrativa krav på stödet, men man ställer också en maxgräns på hur mycket staten får vara med och bidra till varje anläggning. Det gör att det stödet vi har för att exempelvis täcka laddutbyggnaden i Norrlands inland och Smålands inland riskerar att bli omöjligt med EU:s regler, säger Anders Ygeman.

För att göra det enklare att köra elbil även i glesbygden ger Trafikverket så kallat investeringsstöd till byggandet av laddstationer. Kravet är att stationerna måste drivas i minst fem år. Nyligen delade Trafikverket ut 45 miljoner kronor till tio aktörer som ska bygga laddstationer på 62 platser i norra Sverige.

Regeringen har satt om mål att minska utsläppen från transporter med 70 procent till år 2030 jämfört med 2010. Det är endast möjligt med ökat antal elbilar på våra vägar.

Tillsammans med andra länder försöker Sverige nu påverka EU-kommissionen för att ändra förslaget.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: