Australisk elbil kan göra elbilen ännu grönare

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

26 maj 2016

Den första australisktillverkade elbilen börjar säljas nästa år, men risken är stor att den går många obemärkt förbi. Elbilen från ”Down Under” kommer förmodligen mest att användas i landets gruvor.

Tomcar LV1, som är ett samarbete mellan amerikanska Tomcar och australiska Energetique, är försedd med ett batteripaket på mellan 12 och 20 kWh och elmotorn har en maxeffekt på 100 kW.

I grunden handlar det alltså om en ATV från USA, men omkring 60 procent av komponenterna är tillverkade i Australien och fordonet skruvas ihop i Melbourne, så Motoring.com.au har valt att kalla den ”landets första serieproducerade elbil”.

Terrängfordonen marknadsförs som perfekta för alla sorters företag med verksamhet i ”the outback”, men mest populära är de inom gruvindustrin och det är ingen högoddsare att eldriften kommer att göra succé.

Att gruvindustrin börjar använda eldrivna fordon får dock större konsekvenser än man först kan tro för elbilarnas miljöprofil. Detta då en stor del av elbilarnas miljöpåverkan är knutna till framställningen av råvaror till framför allt batterier. I dag är Australien världens största litiumproducent. En enda eldriven fyrhjuling  kanske inte har en dramatisk påverkan, men Tomcar LV1 bevisar att omställningen till fossilfritt inte bara gäller personbilar.

Så stor klimatpåverkan har elbilen under sin livstid

 

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: