Foxconn kan bygga bilar åt Volkswagens nya elbilsmärke

Carl Undéhn

Carl Undéhn

29 nov 2022

I våras kom uppgifter om att Volkswagen har planer på att lansera ett nytt elbilsmärke för den amerikanska marknaden. Något som senare bekräftades av dåvarande Volkswagenchefen Herbert Diess. Fokus för det nya märket ska vara på elsuvar och pickups.

– Elektrifiering erbjuder en historisk möjlighet att gå in i det mycket attraktiva segmentet för pick-ups och suvar nu. Detta understryker vår ambition att bli en viktig aktör på den amerikanska marknaden, sa Herbert Diess.

Eller helt nytt är märket inte. Från början av 1960-talet fram till 1980 satt namnet på jeepliknande modeller som tillverkades av amerikanska International Harvester. Sedan 2020 äger Volkswagen rättigheterna till namnet Scout.

Enligt branschtidningen Automobilwoche för Volkswagen nu också samtal med Foxconn om tillverkning av modeller under märket Scout. Produktionen är planerad att dra i gång 2026.

Foxconn, som annars är främst känt för tillverkning av elektronik som Apple iPhone, tar allt större kliv in i elbilsbranschen. Förra hösten visade Foxconn även prototyper på egna elbilar i form av en sedan, en suv och lite oväntat en buss.

Den taiwanesiska tillverkaren har köpt en bilfabrik i Ohio från problemtyngda start up-bolaget Lordstown – som i sin tur tog över den tidigare från General Motors.

Som kontraktstillverkare ska Foxconn där tillverka nästa model från Fisker som går under namnet Pear.

Varken Volkswagen eller Foxconn har bekräftat uppgifterna om att några samtal förs. Tidigare har den österrikiska kontraktstillverkaren Magna pekats ut som en möjlig plats för tillverkning av bilar för Scout.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: