Uppgift: Volkswagen startar nytt elbilsmärke i USA

Carl Undéhn

Carl Undéhn

11 maj 2022

Övergången till eldrift innebär flera nya märken som vi inte sett innan. De kommer oftast från Kina, men även etablerade tillverkare ser en chans att skapa något nytt inom koncernen.

Enligt amerikanska The Wall Street Journal planerar Volkswagen att lansera en eldriven pickup och en elsuv under elbilsmärket Scout i USA. Volkswagen ska investera 100 miljoner dollar, omkring en miljard kronor, i det nya märket som ska tillverkas och säljas i USA från 2026.

Ett helt nytt märke skulle det ändå inte vara. Den jeepliknande terrängbilen Scout tillverkades av amerikanska International Harvester från början av 1960-talet fram till 1980. Sedan 2020 äger Volkswagen rättigheterna till namnet Scout.

Volkswagen ser också ut att bygga vidare på arvet från Scout. Sajten Techcrunch visar skisser från en icke nämnd källa som visar både en robust elsuv och pickup.

Om det stämmer planerar Volkswagen med Scout att lansera modeller verkliga off road-egenskaper som skulle konkurrera med främst Rivian R1T, men även Ford F-150 Lightning och Tesla  Cybertruck.

Volkswagen har varken bekräftat eller dementerat uppgifterna. Planerna med Scout skulle i alla fall passa i koncernens strategi att satsa mer på den amerikanska marknaden. Tidigare har Volkswagen lovat 25 nya eldrivna modeller där fram till 2030.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: