Frustration bland kunderna efter Teslas leveransstrul: ”Tesla måste skärpa till sig”

Lotta Hedin

Lotta Hedin

28 mar 2019

Teslas model 3 levereras nu ut till kunder i stor skala, men för många har leveranserna varit minst sagt stökiga. I olika forum och grupper på nätet berättar Teslaköpare om hur de fått leveranstiden uppskjuten flera gånger och med kort varsel, vilket orsakat både irritation och en hel del problem för vissa.
Ted Bäckman som bor utanför Umeå är en av de som drabbats. Han skulle få sin bil måndagen 25 mars var det sagt, och hade flugit ner till Stockholm med barnen som fått ledigt från skolan för att kunna vara med.

– Så sent som på lördagsmorgonen fick jag påminnelse från Tesla om att jag skulle hämta bilen i Trosta på måndagen. Vi flög ner till Stockholm vid lunch. Vid middagstid kom sen ett nytt meddelande där det stod att leveransen var avbokad. Det var bara att ta med sig barnen och flyga hem till Umeå igen. Jag tycker det är under all kritik, säger han till Elbilen.

Under måndagen när familjen var hemma i Umeå igen fick Ted Bäckman ett nytt besked om leverans på tisdagen. De fick göra en ny resa till Stockholm och Trosta, och denna gång kunde Ted och barnen vända hem med bilen.

– Det är en fantastisk bil och vi är jätteglada nu när vi fått den, men jag tycker ändå inte att det är okej att Tesla ställer till det såhär för sina kunder. På den här punkten måste de skärpa till sig, folk har ju jobb och familjer. Jag är också lite orolig för hur de kommer att behandla kunder när eller om det blir något problem med bilen framöver. Man blir ju lite osäker på hur man kommer att bli behandlad i så fall, säger Ted Bäckman.

På Facebook vittnar fler kunder om hur de rest iväg med tåg för att hämta sin Tesla, men fått vända hem utan bil.

Maria Lantz, Presschef på Tesla Sverige beklagar problemen, och säger att de dels beror på att lastbilarna ibland inte kommer fram som planerat. Det kan också handla om att nummerplåtarna blivit försenade.

Hon understryker också att Tesla haft, och fortfarande har oerhört många leveranser på kort tid just nu.
– I de flesta fall har det varit utan problem och vi har lyckats få ut bilar till väldigt, väldigt många. Men vi har tajta marginaler och ibland kanske vi har varit för optimistiska.

Bör kunder som ännu inte fått sina bilar vara beredda på att det kan bli ändringar med kort varsel även fortsättningsvis?
– Det kan förstås alltid bli förseningar, men vi anstränger oss för att det här ska flyta så smidigt som möjligt.

Hur kommer det sig att Tesla inte väntar tills ni har bilarna och nummerplåtarna på plats innan ni meddelar kunden att denne kan hämta bilen?
– Vi kommunicerar kontinuerligt med kunderna. Det sker parallellt med att bilarna närmar sig Sverige för att kunderna ska få tid att planera inför leveransen. Många kunder blir också kontaktade när bilarna har anlänt.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!