Geely kan tänka sig bygga elbilar hos Volvo

Carl Undéhn

Carl Undéhn

12 sep 2024

I förra veckan kom uppgifter om att kinesiska biltillverkare tittar på möjligheten att tillverka elbilar i Sverige. Vilka tillverkare det skulle handla om framgick inte. En naturlig kandidat vore Geely, som äger både Volvo och Polestar, samt Zeekr som redan har kontor för utveckling och design i Göteborg.

Och just Geely säger nu att de vill använda sig av sina partners i Europa för att bygga bilar här och genom det kringgå de eventuella strafftullarna på elbilar från Kina som än så länge är preliminära.
– Vi har många partners i Europa och tittar på möjligheterna vad gäller den befintliga kapaciteten, säger Victor Yang som är senior vice president hos Geely till branschtidningen Automobilwoche under mässan Autotechnika i Frankfurt.

Han nämner konkret Volvo som en möjlig plats att tillverka bilar hos, däremot pekas inte just Sverige ut. Förutom fabriken i Torslanda vid Göteborg bygger Volvo även bilar i Gent i Belgien, där bland annat EX40 och EC40 tillverkas. Även tillverkning hos Renault ser Geely som en möjlighet då de båda tillverkarna har ett samarbete kring förbränningsmotorer.

Även från annat håll inom Geely kommer tecken på att koncernen vill bygga bilar i Europa. Li Chuanhai, vice vd för Geely Auto Group, och Nicolas Appelgren som är Europachef för Lynk & Co säger till nyhetsbyrån Reuters att Geely letar platser för tillverkning.

Vilka modeller eller märken från Geelykoncernen som det skulle handla om nämns inte. Volvo är till exempel redan på väg att börja bygga sin elsuv EX30 i fabriken i Gent från nästa år. Idag tillverkas modellen endast i Kina.

Geely utesluter inte heller att bygga egna fabriker i Europa. Liknande tankar har yttrats från en rad kinesiska märken sedan EU i juli införde de preliminära strafftullarna på elbilar tillverkade i Kina. Redan innan det hade BYD som första kinesiska tillverkare meddelat att de bygger en fabrik i Europa, som hamnar i Ungern.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: