Här är landet som vill bygga en miljon elbilar om året

Carl Undéhn

Carl Undéhn

29 jul 2024

Turkiet vill etablera sig som en viktig spelare inom industrier för avancerad teknik och öppnar nu på plånboken för det. Bland annat satsar Turkiet 5 miljarder dollar – knappt 55 miljarder kronor – för att etablera en tillverkning på en miljon elbilar om året i landet. Något datum för när produktionen ska vara uppe i det nämns inte. Utöver det investerar den turkiska regeringen ytterligare 4,5 miljarder dollar i en satsning på att bygga upp en batteriindustri.

Målet är enligt presidenten Recep Tayyip Erdogan att landet ska ha en årsproduktion av batterier på 80 GWh år 2030. I båda fallen handlar det om delar av ett större paket på 30 miljarder dollar för att göra Turkiet till en viktig spelare inom industrin för elbilar och mobilitet.

Inhemska Togg har presenterat både elsuven T10X och sedanen T10F, som är bekräftade för lansering i Sverige även om det inte har sagts när. Förutom Togg finns det även bilfabriker från andra tillverkare som Renault, Toyota, Hyundai och Fiat i Turkiet. Ytterligare en är Ford, som där ska tillverka bland annat eldrivna E-Transit Custom och E-Tourneo där. Även kinesiska BYD meddelade för några veckor sedan att de ska bygga en fabrik i landet där det ska tillverkas elbilar för den europeiska marknaden.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: