Hemlighetsfull premiär av eldrivna Opel Grandland

Carl Undéhn

Carl Undéhn

23 apr 2024

Med plattformen STLA i fyra olika storlekar har Stellantiskoncernen inlett en satsning på elbilar som nu börjar visa på resultat i form av nya modeller. Senast i raden är elsuven Opel Grandland som nu haft premiär. Den använder storleken STLA Medium, vilket som namnet antyder är versionen anpassad för elbilar i mellanklass. Nya Grandland är ändå en större bil än förra, fossildrivna generationen. 17 centimeter har lagts till på längden som totalt är på 4,65 meter. Med det finns det plats för ett axelavstånd på 2,78 meter, vilket är några centimeter mer än den tekniske kusinen Peugeot E-3008.

På insidan hittas head up-display och en pekskärm på 16 tum. Helt digital är förarmiljön inte och Opel har behållit fysiska knappar för bland annat klimatanläggningen. En nyhet är ”Pure Mode”, en funktion som påminner om Saabs ”Night Panel” där endast den mest nödvändiga informationen visas på skärmen och head up-displayen för att inte störa vid mörkerkörning.

Just den var först ut på plattformen STLA Medium som vid premiären imponerade med en räckvidd på upp till 70 mil med det stora batteriet på 98 kWh. Det är något som även Opel Grandland ska klara, även om den exakta WLTP-räckvidden inte nämns. Opel talar bara om en räckvidd på ”omkring 700 kilometer”.  Om Opel Grandland precis som Peugeot E-3008 även kommer erbjudas med ett mindre batteripaket på 73 kWh för drygt 50 mils räckvidd har inte bekräftats.

När det kommer till effekt är det lite hemlighetsmakeri, både vad gäller motor och för att ladda. Batteriet ska kunna laddas till 80 procent på 26 minuter, men laddeffekten uppges inte. Förmodligen handlar det om 160 kW som hos Peugeot E-3008. Motoreffekten nämns inte alls, men vi får utgå ifrån att det även här är samma siffror som hos Peugeot e-3008. Den erbjuds med framhjulsdrift och 230 hästkrafter eller fyrhjulsdrift med dubbla elmotorer som tillsammans bjuder på 320 hästkrafter. Instegsversionen med det mindre batteriet – som alltså inte bekräftats för Opel Grandland – är framhjulsdriven med 210 hästkrafter.

För att sticka ut mot elsuven från sin franska kollega har Opel fokuserat på mer avancerade strålkastare med ”Intelli-Lux Pixel Matrix HD” med 50.000 element per strålkastare samt en vidareutveckling av stolarna med aktivt ryggstöd. Bland annat har de nu även aktivt sidostöd i form av luftkuddar. Hur mycket som ryms i bagaget är ytterligare en sak som inte nämns fullt ut, endast att det med fällda säten går att klämma in 1.641 liter.

Svenska priser och leveransdatum har ännu inte presenterats.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: