Honda visar upp liten bil med ovanligt bred bildskärm

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

12 sep 2017

Honda utlovar en liten elbil som ska börja säljas i Europa 2019. Bilen ska likna den konceptbil som den japanska biltillverkaren på tisdagen visade upp på motormässan i Frankfurt. Allt tal om att batteribilar inte är något att satsa på, då det bara är en övergående fluga verkar vara som bortblåst.

Konceptbilens långsmala skärm – störst på marknaden?

Konceptbilens långsmala skärm – störst på marknaden?

Bilen är inte stor – hela 100 millimeter mindre än lilleputtbilen Honda Jazz. Infotainmentskärmen kan dock vara världens största. I alla fall i konceptbilen, där den sträcker sig över hela instrumentbrädan. Sedan tar andra skärmar vid på sidorna.

Information ska även kommuniceras via bilens utsida. Honda nöjer sig inte med att själva loggan i ”grillen” och baktill lyser. Utrymmet kan också användas för att skicka hälsningar och meddelanden till andra trafikanter. En slags futuristisk version av de där klassiska blinkningarna med helljuset som kan tolkas som allt från vilt på vägen till fartkontroll, men mer lättförståelig. Gränssnittet ska även fungera som en slags sekretetare som hjälper en med diverse bestyr och som kan ge förslag på allt från musikval till lämpliga omvägar i samband med trafikhinder.

Loggan kan ge plats för viktiga meddelanden eller glada hälsningar.

Loggan kan ge plats för viktiga meddelanden eller glada hälsningar.

Inget sägs om batteristorlek och räckvidd, men i och med dess kompakta storlek ska vi kanske inte förvänta oss särskilt mycket. På teknikfronten ligger den dock i framkant med vehicle-to-grid, alltså en möjlighet att sälja energi tillbaka till elnätet när man själv inte behöver den och eltaxan är som högst.

Huruvida marknaden kommer att efterfråga alla dessa bildskärmar både inuti bilen och på utsidan återstår att se. Däremot är Honda övertygade om att själva fordonet har en plats att fylla bland alla suvar och kombibilar som är på väg.

– Det här är ingen vision för en avlägsen framtid. En produktionsfärdig version kommer att finnas här i Europa 2019, säger Hondas vd Takahiro Hachigo.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: