Hyundai ska endast sälja elbilar i Europa 2035

Carl Undéhn

Carl Undéhn

7 sep 2021

Med lanseringen av modellen Ioniq 5 inledde koreanska Hyundai en ny fas i sin satsning på elbilar.

Den var den första modellen på den nya plattformen E-GMP, som delas med koncernsyskonet Kia, och fler elbilar är på väg.

Under bilmässan IAA som just nu pågår i München meddelar Hyundai att de ska sluta sälja bilar med förbränningsmotorer i Europa är 2035.

Det är ett steg i företagets vision med det storstilade namnet ”Progress for humanity” och innefattar målet att vara ett klimatneutralt företag till är 2045.

Hyundai trycker på att det är  ett självuppsatt mål. Men att Hyundais planer sammanfaller med EU-kommissionens förslag om skärpta utsläppsregler som i praktiken kan förbjuda bilar med förbränningsmotorer från och med just 2035 är knappast en slump.

På  övriga ”viktiga marknader” ska Hyundai endast sälja elbilar från 2040. Exakt vilka marknader det handlar om och vilka de övriga marknaderna är där försäljningen av fossilbilar ska fortsätta framgår inte.

– Inom visionen ”Progress for humanity” är Hyundai fast besluten att göra det riktiga för miljön. Klimatförändringarna är en otvivelaktig utmaning som kräver största och viktigaste uppmärksamhet från alla, sa Hyundai Motor Companys vd Jaehoon Chang i ett uttalande.

Vid sidan av kommande elbilar på plattformen E-GMP har Hyundai även fortsätta sina satsningar på bränsleceller. Från 2023 ska det bland annat komma en ny modell som ersätter vätgasbilen Hyundai Nexo.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: