Hyundai visar robot som tar hand om laddningen

Carl Undéhn

Carl Undéhn

21 mar 2023

Att vi i framtiden fortfarande måste kliva ur bilen och koppla in sladden på egen hand när det är dags att ladda bilen blir allt mindre sannolikt. Inom samarbetet för laddnätverket Ionity samlades förra året tillverkarna BMW, Mercedes, Audi Porsche och Ford kring att ta fram en standard för där en robot sköter laddningen.

Även Hyundai ingår i Ionity och den koreanska tillverkaren visar nu en automatisk laddrobot kallad ”Automatic Charging Roboto”, eller kort ACR.

I en video presenteras tekniken som då kombineras med Ioniq 6 förmåga att kunna parkera på egen hand genom en knapptryckning på nyckeln.

Efter att bilen ställt sig rätt säger roboten åt bilen att öppna laddluckan för at med en arm sätta in laddsladden i bilen.

En till synes enkel sak som att koppla in en sladd är en rejäl utmaning för en robot. För att placera kabeln rätt använder den en 3D-kamera och artificiell intelligens.

Vid det laget har föraren redan lämnat platsen. För att på håll kunna se när laddningen är klar finns lysdioder på sidan av roboten. De är i samma pixlade mönster som strålkastarna hos bland annat Ioniq 5 och visar bilens laddstatus.

– ACR kommer att bidra till att göra det enklare och bekvämare att ladda elfordon, särskilt i mörka miljöer. Den kommer också att förbättra tillgängligheten, särskilt för personer med nedsatt rörlighet, eftersom laddningskablarna blir allt tjockare och tyngre för att möjliggöra snabbare laddning, säger Dong Jin Hyun som leder Robotics Lab hos Hyundai.

En positiv detalj för våra breddgrader är att Hyundai har gjort roboten robust och vattentät för att kunna användas i alla klimat och miljöer.

Hyundai tror att robotar både kan göra laddning enklare och mer effektivt genom att parkerade bilar kan laddas i tur och ordning när de står parkerade en längre tid.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!