Kanada inför 100 procent importtull på elbilar från Kina

Carl Undéhn

Carl Undéhn

27 aug 2024

Kanada följer nu grannlandet USA:s exempel och höjer från 1 oktober importtullar till 100 procent på elbilar tillverkade i Kina. Förutom eldrivna persombilar innefattas även transportbilar, bussar och lastbilar, samt för vissa hybridmodeller och fordon med bränsleceller. Utöver bilar kommer Kanada precis som USA även införa strafftullar på 25 procent för stål och aluminium som importeras från Kina.

Precis som med de liknande reglerna i USA och EU:s preliminära strafftullar på elbilar från Kina begrundas beslutet med att tillverkarna i Kina drar nytta av statliga subventioner där.
– Aktörer som Kina har valt att skaffa sig en orättvis fördel på den globala marknaden, citeras Kanadas premiärminister Justin Trudeau.

Kanadas beslut att höja tullarna var väntat. Efter både EU och USA:s beslut ville Kanada hindra en kraftig ökning av kinesiskt tillverkade elbilar till landet. Någon större påverkan väntas de höjda tullarna däremot inte få på den kanadensiska bilmarknaden. Bortsett från en ökning av importen från Teslas kinesiska fabrik i Shanghai förra året säljs det knappt några bilar från Kina i Kanada.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: