Kia visar flexibla transportbilar inför lansering här

Carl Undéhn

Carl Undéhn

2 sep 2024

I början av året presenterade Kia sitt nya koncept PBV, eller ”Platform Beyond Vehicle”, med flexibla eldrivna transportbilar. Premiären skedde på elektronikmässan CES i Las Vegas, men redan från början stod det klart att fordonen kommer till Europa. 2026, hette det då, men det har tidigarelagts och. Redan nästa år lanseras modellen PV5 här. Inför det är det snart dags för Europapremiär av PBV-konceptet, som kommer ske på mässan IAA i tyska Hannover 16-22 september.

PBV-modellerna beskrivs av Kia som en helt ny fordonsklass och med lovar tillverkaren att kunna erbjuda kunder något helt nytt. Konceptet bygger på en fast förardel där resterande del av fordonet kan utrustas med färdigkonstruerade påbyggnader för olika behov. Enligt Kia är tanken att kunna använda en PBV som ”taxibil på dagen, leveransvagn på natten och fritidsbuss på helgerna”.

– Våra PBV:er kan tack vare modulär konstruktion och exceptionell flexibilitet varieras och anpassas till olika branschers och kunders specifika krav inom betydligt vidare gränser än vad som tidigare varit möjligt. De kommer att helt fцrändra logistik och transport, på ett kundcentrerat vis där en och samma elektriska plattform kan anpassas för en rad olika mobilitetsbehov, söger Marc Hedrich, VD för Kia i Europa.

Lanseringen av PV5 och övriga modeler på PBV-plattformen innebär att Kia kliver in i det för tillverkaren nya segmentet transportbilar. Målet är att bli en av de tre största tillverkarna av transportbilar i Europa. Enligt Kia själva har tillverkaren en fördel gentemot konkurrenter då PBV-bilarna byggs som elbilar från grunden. Något som ger bilarna mer plats på insidan och bättre digitala tjänster.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: