“Kinas Rolls Royce” storsatsar på Europa

Carl Undéhn

Carl Undéhn

16 jul 2024

Hongqi E-HS9 har en minst sagt stor närvaro på vägen med en grill som är svår att missa. I försäljningsstatistiken har avtrycket däremot varit mindre. Under förra året registrerades 86 exemplar in i landet och under första halvåret i år har det blivit 66 exemplar, enligt siffror från branschorganisationen Mobility Sweden.

Sedanen EH7 är redan bekräftat för lansering i Sverige senare i år.

Men Hongqi, som ibland kallas för “Kinas Rolls Royce” och varit märket som föredragits av partieliten i landet, har planer på att växa rejält på den europeiska marknaden. Under de kommande fem åren ska tolv modeller lanseras här. Hur många av dem som kommer till Sverige är oklart, för satsningen innebär även att Hongqi ska bredda sin närvaro från Skandinavien och Benelux till fler europeiska marknader. Sedan tidigare är det i alla fall klart att sedanen Hongqi EH7 med upp till 70 mils räckvidd kommer till Sverige i år.

Elsuven ESH7 är en av de 12 modeller som Hongqi vill lansera här de närmsta fem åren.

Som en del av satsningen deltog Hongqi på den brittiska bilfestivalen Goodwood Festival of Speed under förra helgen. Där visades bland annat just EH7 tillsammans med elsuven ESH7 som också den ska börja säljas i Europa. Båda modeller uppges komma med batterier med ovanligt bra prestanda i kallt väder. Enligt Hongqi behåller de nästan full kapacitet vid minus 10 grader och 90 procent av sin kapacitet vid temperaturer ned till minus 20 grader.

Vilket batteri det handlar om nämns inte, men bättre prestanda vid kallt väder ser ut att vara ett område som kinesiska tillverkare nu satsar allt mer på. Nyligen visade Volvos och Polestar ägare Geely det nya LFP-batteriet “Short Blade” där det lovades 90 procent kapacitet även vid minus 30 grader.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: