Konceptet Lexus LF-Z blir verklighet nästa år

Carl Undéhn

Carl Undéhn

10 jun 2021

I mars presenterade Lexus elbilskonceptet LF-Z. De var då tydliga med att det handlade om ett koncept som skulle visa hur Lexus tänker sig en elbil år 2025. Mindre tydligt var om LF-Z är byggd på Toyotas nya plattform för elbilar e-TNGA.

Nu har Lexus meddelat att så är fallet och att konceptet ska gå i produktion inom 14 månader. Det meddelade Lexus vid ett event i Texas och LF-Z blir då den tredje bekräftade modellen som byggs på e-TNGA. Toyota har visat elsuven bZ4X och Subaru, som också använder plattformen, kommer med ytterligare en elsuv kallad Solterra nästa år.

Konceptet LF-Z bjöd på en futuristisk design, fyrhjulsdrift med Lexus system Direct4 och ett batteri på 90 kWh som ska ge en räckvidd på 60 mil.

Om det även är specifikationerna för den serietillverakde version och hur mycket av designen som blir kvar är ännu oklart. Framförallt den avskalade insidan, där det hittas bland annat samma avkapade ratt som i uppdaterade versionen av Tesla Model S, kommer förmodligen få sig en genomgång innan bilen går i serieproduktion.

Fram till 2025 säger Lexus att de ska presentera 10 elbilar. Alla kommer inte vara helt nya modeller utan Lexus säger sig även vilja ”uppgradera” befintliga modeller och ge dem eldrift.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: