Ökad omsättning men minskad vinst för Tesla

Carl Undéhn

Carl Undéhn

24 jul 2024

I början av månaden överraskade Tesla analytiker med att släppa siffror som visade på fler levererade bilar än väntat under årets andra kvartal. I natt presenterades detaljerna och då fick vi veta att omsättningen under årets andra kvartal uppgick till 25,5 miljarder dollar. Det innebär en viss ökning jämfört med samma period året innan, samt årets första kvartal. Försäljningen av bilar stod för majoriteten av omsättningen, eller 19,9 miljarder dollar. Det var en minskning på 7 procent mot föregående kvartal. Drivande för ökningen av omsättningen var därför inte försäljningen av bilar, utan servicetjänster, energilösningar och försäljningen av utsläppsrätter.

“Både Megapack och Powerwall uppnådde rekordstor utrullning under Q2, vilket resulterade i 9,4 GWh av total lagringslösningar. Sammantaget uppnådde energilösningar rekordhöga intäkter och bruttovinst under Q2”, skriver Tesla. Intressant är också att Tesla nämner att kostnaden för den nya battericellen 4680 sjunker. Hittills har Tesla inte lyckats skapa upp produktionen av den nya och större cellen. Under andra kvartalet ökade produktionen av 4680-celler med över 50 procent, enligt Tesla.

Vinsten uppgick till 1,5 miljarder dollar, vilket är en ökning mot vinsten på 1,13 miljarder dollar under föregående kvartal. Jämfört med andra kvartalet för ett år sedan innebär det däremot en minskning på 45 procent. Sänkta priser och erbjudanden med 0,74 procents ränta på billån här i Sverige och nollränta på vissa marknader för att öka försäljningen har lett till minskad vinstmarginal. Under andra kvartalet låg den på 5,8 procent. Det kan jämföras med 2022 då Tesla hade bilindustrins högsta vinstmarginal på hela 16 procent.

Under årets andra kvartal levererade Tesla 443.956 bilar, en ökning på 15 procent jämfört med årets första tre månader. I det hittas en ökning av försäljningen av Cybertruck, som enligt Tesla var den bäst säljande eldrivna pickupen i USA under årets andra kvartal. Hur många exemplar av Cybertruck som såldes nämns däremot inte.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: