Elbilen logo Meny

Laddhybrider blir batteribilar i stan

Fiat Chrysler Automobiles, FCA, utvecklar laddhybrider som automatiskt slår över till ren eldrift när de kör in i miljözoner. Nu ska konceptet testas i den italienska storstaden Turin.

Fordonskoncernen har tagit fram en prototyp med sensorer som känner av när bilen kör in i en miljözon. Pilotprojektet, som har fått namnet “Turin Geofencing Lab”, innebär att eldriften aktiveras automatiskt när bilen kör in i en sådan zon. Föraren kan själv välja att slå på förbränningsmotorn, men får då en rekommendation att återgå till eldrift. Skulle föraren ignorera denna uppmärksammas de lokala myndigheterna.

Initialt handlar det om ett enda fordon, en Jeep Renegade 4xe, men nu har FCA ingått ett avtal med Turin som innebär att fler bilar med systemet snart rullar ut på stadens gator.

– Turin Geofencing Lab är ett samarbete mellan myndigheterna som sätter upp regler för att säkerställa att miljön skyddas och företag som FCA som måste hitta innovativa och billiga lösningar som innebär att bilister kan bidra till förbättrad luftkvalitet i våra städer, säger Roberto Di Stefano, FCA:s chef för e-mobilitet i Europa, Mellanöstern och Afrika.

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

PUBLICERAD: 2020-10-05