Litiumpriset på väg upp igen efter stadig nedgång

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

16 jan 2020

Priset på litium verkar vara på väg att vända uppåt igen efter att ha rasat under förra året. Den främsta anledningen tros vara att Kina har beslutat att inte minska elbilssubventionerna i samma takt som planerat.

När allt fler företag började tala om elbilar ökade världsproduktionen av litiumkarbonat. Inte snabbt nog, hette det länge. Men 2019 kom kraschen när världsmarknadspriset rasade med 30 procent. En av anledningarna var den ökade produktionen, en annan Kinas beslut att börja kapa i elbilssubventionerna.

Poducenterna drabbades hårt, bland annat kanadensiska Nemaska Lithium, vars aktiekurs rasade med 93 procent förra året. Det hela gick så långt att företaget gick mot konkurs, rapporterar Financial Times.

Nu finns tecken på att botten är nådd. Vändpunkten kom i början av veckan när Kina, världens elbilsland nummer ett med avseende på antalet nyregistreringar, lämnade försäkringar om att inte minska subventionerna ytterligare.

Kursen för Ganfeng Lithium, en underleverantör till Tesla, steg på tisdagen med 8 procent på Hongkongbörsen. Tianqi Lithium ökade med 9 procent på börsen i Shenzhen.

I New York ökade kursen för den chilenska litiumproducenten SQM med lika mycket och företagets aktie har hittills i år ökat värdet med 15 procent.

Vändningen är en klen tröst för alla småsparare som investerade sina livs besparingar i Nemaska Lithium. Detta trots att en kanadensisk domare nu har förlängt rekonstruktionstiden med en månad. Det har även ställt till det för de batteriproducenter, bland annat svenska Northvolt, som har tecknat avtal med det kanadensiska företaget och som nu måste vända sig till andra leverantörer.

Samtidigt har de chansen att köpa litium från Kina till kraftigt rabatterat pris, då analytiker menar att flera av de kinesiska företagen i branschen sitter på stora lager som de kan tänka sig att sälja med förlust.


Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: