Mercedes satsar på egen tillverkning av elmotorer

Carl Undéhn

Carl Undéhn

10 jan 2022

När det kommer till batterier väljer allt fler biltillverkare att säkra tillgång och produktion genom att etablera egna fabriker. Mercedes har gått in i samarbetet ACC tillsammans med koncernen Stellantis och oljebolaget Total, något som ska mynna ut i flera gigafabriker för batteritillverkning i Europa.

Nu tar Mercedes satsningen på eldrift ett steg längre och satsar även på att utveckla och bygga elmotorer på egen hand. Det säger Mercedes tekniske chef Markus Schäfer i en intervju med branchtidningen Automobilwoche.

I dag köper Mercedes in elmotorer från underleverantörer som Siemens och ZF. Men om två år, 2024, lanseras de nya plattformerna MMA för kompakta modeller och MB.EA för större. Elbilarna som kommer då ska vara utrustade med egenutvecklade elmotorer, säger Markus Schäfer till tidningen.

Markus Schäfer

Genom det vill Mercedes vill få bättre kontroll över samspelet mellan alla komponenter. Sedan tidigare är det känt att Mercedes utvecklar ett nytt operativsystem kallat MB.OS, ett arbete som leds av svensken Magnus Östberg.

Förra året köpte Mercedes också den brittiska utvecklaren Yasa som arbetar med att ta fram effektiva men kraftfulla elmotorer.

– Vi vill behärska det övergripande systemet med elmotor, batteri och elektronik så bra som möjligt och på samma sätt som vi gjort med förbränningsmotorn, säger Markus Schäfer till tidningen.

Förutom samspelet av bilens delar och system är beslutet också ett sätt att säkra arbetsplatser inom koncernen.

Mercedes har också precis presenterat försäljningssiffror för 2021. Totalt levererades 2 093 476 personbilar under året varav 48 936 var rena elbilar i EQ-serien. Räknas även eldrivna modeller från Smart och transportbilar landar siffran på 99 301 eldrivna fordon.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: