Model 3 säkraste bilen någonsin

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

11 okt 2018

Model 3 må vara Teslas billigaste modell, men den är ändå den säkraste bil som amerikanska myndigheter har testat. Modellen petar därmed Teslas äldre modeller Model S och X ner till en andra- och tredjeplats bland de bilar som trafiksäkerhetsmyndigheten NHTSA har testat.

Skaderisken ligger på över 7 procent för merparten av alla bilar som myndigheten har låtit krocktesta sedan 2011. Model S och X ligger på mellan 6 och 7 procent och Model 3 är den enda modell med en skaderisk som understiger 6 procent.

Den främsta anledningen till att Model 3 toppar listan är att Tesla har överfört goda egenskaper från sina föregående modeller. Detta innebär bland annat en jämn viktfördelning och att tyngdpunkten ligger nästan mitt emellan den främre och bakre stötfångaren. Detta till följd av att batteripaketet är monterat under hela bilen. För att optimera viktfördelningen valde företaget även att montera motorn något framför den bakre axeln.

Bilen, som har förbeställts av hundratusentals kunder världen över, väntas komma till Sverige under första halvåret nästa år.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!