Model X är coolare än vad någon kunde ha föreställt sig

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

30 sep 2015

Tesla kan vara lite som SJ. Inte så mycket på grund av eldriften, mer på grund av upprepade förseningar innan man helt plötsligt är framme. Men medan mugghållarna och de fällbara borden är de mest spännande finesserna på SJ:s tåg har Tesla Model X mer att vara stolta över – mycket mer. Så till skillnad från tågresenärer var motorjournalister och köpare inte sura när Model X lanserades ett par år senare än planerat – bilen har blivit en riktig succé. Mest lovord har östs över de där falkvingedörrarna som ställde till det för Elon Musk som dock insisterade på att de skulle vara kvar trots alla problem. Vindrutan som går över i ett glastak är en annan finess som också har väckt stor uppmärksamhet.

När bilen visades upp på onsdagsmorgonen inledde Musk med att konstatera att det går att sätta en elmotor i vilken biltyp som helst. Först lyckades han göra en eldriven sportbil, sedan en sedan och nu en suv.

Därefter berättade han om hur säker den nya bilen är.

– Det är den första suv som har fått fem stjärnor i varenda kategori, sa Musk och visade upp bilder på Model X och konkurrenternas bilar efter krocktester.

Men trots att testerna visar att bilen är krocksäker är den förstås också utrustad med system som ska förhindra att krockarna sker.

Efter krocksäkerheten berättade han om luftreningssystemet som är så bra att man bara behöver trycka på ”bio weapon defense mode”-knappen för att överleva om någon stolle skulle få för sig att starta ett krig med biologiska vapen.

Först därefter presenterades de där falkvingedörrarna och oavsett vad Musk sa eller visade upp jublades det i lokalen. Han hade nog en väldigt bra dag.

Enda smolket i bägaren var kanske det faktum att aktiemarknaden i USA inte var lika upprymda – kursen gick ner efter lanseringen.

https://youtu.be/RUz_EXSmp9w

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!