Nästa steg från facket – strejken mot Tesla utökas

Carl Undéhn

Carl Undéhn

3 nov 2023

Förra fredagen inledde facket IF Metall en strejk mot Teslas sju verkstäder. Det ska då ha rört sig om 130 anställda vid verkstäderna som drivs av Teslas dotterbolag TM Sweden. Bakgrunden till strejken är att IF Metall under fem års tid har försökt få till ett kollektivavtal, vilket Tesla har vägrat.

Enligt flera medieuppgifter har arbetet vid verkstäderna ändå fortsatt. I veckan träffades också Tesla och IF Metall för samtal, men vad det ledde till har inte meddelats.

Ett nytt möte är planerat till kommande måndag, den 6:e november, men nu meddelar IF Metall att de utökar sin strejk. Omkring 500 anställda vid ytterligare 17 verkstäder som utför sevice på Teslas bilar slutar nu med det.

Om det inte blir något avtal med Tesla innan den 10:e november kommer ytterligare sympatiåtgärder – alltså ingen fortsatt service av Teslas bilar – utökas till ytterligare fyra verkstäder.

Tidningen Dagen Arbete har sammanställt en karta över vilka verkstäder det handlar om.

Men redan den 7:e november kommer Transportarbetarförbundet inleda sympatiåtgärder som innebär att inga nya bilar från Tesla lossas i hamnarna i Malmö, Trelleborg, Göteborg och Södertälje. Vad det kan innebära för de som väntar på att få sin bil levererat är oklart.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: