Nevs investerar i Koenigsegg

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

30 jan 2019

De svenska biltillverkarna Nevs och Koenigsegg utvecklar produkter för helt skilda marknader. Nu investerar elbilstillverkaren 150 miljoner euro, motsvarande 1,6 miljarder kronor, i den lilla sportbilstillverkaren. Trollhätteföretaget går dessutom in med nästan lika mycket i ett samarbetsprojekt mellan de båda företagen.

– Koenigsegg är ett attraktivt företag som utvecklar avancerade bilar med unik teknologi och kundbas. Att kunna utveckla vår investering i den svenska bilindustrin genom ett företag vi känner och har etablerade relationer med är ett viktigt steg för oss. Vi har både kompetenser och faciliteter som kommer stötta Koenigsegg i deras resa framåt, något vi ser väldigt mycket fram emot” säger Nevs grundare och ordförande Kai Johan Jiang.

Planen är inte bara tillväxt av båda företagen, de vill också ”samarbeta för att utveckla en produkt för nya och outnyttjade segment genom att dra nytta av varandras styrkor”. Detta enligt det pressmeddelande som tillkännager affären. Denna del av dealen kostar Nevs ytterligare 150 miljoner dollar, motsvarande omkring 1,4 miljarder kronor, medan hypersportbilstillverkaren går in med en ickemonetär investering i form av erfarenhet och tekniskt kunnande. Pressmeddelandet nämner inte ”stjärnglans”, men Koenigseggs kultstatus är mycket värdefull när man ska sälja bilar i Kina.

Nevs kommer att äga 65 procent av det nya bolaget, medan Koenigsegg får kontroll över 35 procent.

Exakt vilken sorts produkt de tror så mycket på får tiden utvisa. Kanske handlar det om en eldriven sportbil med extrem prestanda. En stor bonus för Koenigsegg är att företaget fåt tillgång både till Nevs fabrik i Trollhättan och en ingång till deras distributionsplattform.

Nevs nya ägare Evergrande investerar dessutom stort i batteritillverkning, något som potentiellt skulle kunna ge synergieffekter för båda företagen.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!