Nio av tio kan tänka sig en elbil

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

4 apr 2017

Nio av tio svenskar kan tänka sig att köpa en elbil, visar en ny stor studie. Detta trots att många tror att det är dyrare att ladda än vad det i själva verket är. Deltagarna i studien trodde att full laddning kan kosta allt från ett par kronor till över en tusenlapp, vilket ger ett medelvärde på 113 kronor och en median på 50 kronor.

Majoriteten av de närmare 7 800 deltagarna i undersökningen från elavtalsjämförelsesajten Elskling.se lyfte fram miljöaspekterna – både nollutsläpp och mindre buller – som de största fördelarna. Samtidigt svarade också 60 procent att elbilar är för dyra i inköp.

Många är också oroade över andrahandsvärdet och batteriernas livslängd och bland boende på glesbygden är det räckvidden och avsaknaden av snabbladdningsställen som gör att man tvekar. Långa laddstopp i samband med långturer lyftes också fram som en anledning att inte köpa elbil.

Långfärdstester som vi på tidningen Elbilen har gjort visar att de har fog för den farhågan, men nu börjar det komma system som är betydligt snabbare än Teslas superchargers och chefredaktör Fredrik Sandberg ser ljust på framtiden.

– Elbilar funkar för de flesta redan i dag, men köper man en bil som kostar över 300 000 kronor så vill man ha en bil som man kan ha till allt. Den måste klara av i stort sett det som en bensinbil klarar. De kanske kan vara något dyrare men de får inte kosta en miljon. Vad alla väntar på är bilar med lång räckvidd, snabbladdning, dragkrok och kombiutförande.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!