Nio öppnar en andra station för batteribyten i Norge

Carl Undéhn

Carl Undéhn

18 aug 2022

Tidigare i år öppnade Nio den första stationen för batteribyten utanför hemlandet Kina. Den hamnade – inte helt oväntat – i Norge. När Elbilen var på plats för att kolla in den fick vi veta att nio stationer även är planerade till Sverige inför att Nio kommer till Sverige senare i år.

Ännu har ingen station letat sig hit. Men i Norge har antalet fördubblats när det nu hittas två stationer i landet. Den nya ligger vid Vestby utmed E6 mellan Oslo och Göteborg. Precis som vid den första stationen vid Lier sydväst om Oslo går det där att byta till ett fulladdat batteri på fem minuter i stället för att ladda.

Enligt Nio i Norge genomförs omkring 200 batteribyten i månaden vid den första stationen. Den som har valt att köpa elsuven Nio ES8 utan batteri och istället hyr det genom tjänsten ”Battery as a Service” kan använda stationen gratis två gånger i månaden.

De två stationerna i Norge är början på Nios satstning att etablera ett nätverk för batteribyten i Europa. Nyligen meddelade tillverkaren att de bygger en fabrik i Ungern som ska tillverka stationer för batteribyten till den europeiska marknaden.

I dagsläget finns förutom de två stationerna i Norge 1 000 stycken i Kina. Till 2025 vill Nio öka antalet till 4 000 stycken globalt.

När den första är planerad att byggas i Sverige och var den hamnar har ännu inte meddelats.

Vid bytet kontrolleras också att batteriet fungerar som det ska.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!